Quantcast
Channel: Metaaldetector nieuws feed - Metaaldetector-vondsten.nl
Viewing all 104 articles
Browse latest View live

Toevallig gevonden siervuist van Hoornaar blijkt historisch

$
0
0

 HOORN - Een toevallig in Hoorn gevonden bronzen vuist, die jarenlang dienstdeed als sierobject, blijkt een zeldzame laatmiddeleeuwse gerechtshand. Dat bleek toen het kleinood getoond werd aan een redacteur van het magazine Vind.

 
De bronzen (gebalde) vuist werd begin jaren negentig gevonden tijdens baggerwerkzaamheden in Hoorn. De huidige eigenaar kreeg het van een van de baggeraars. Hij vond het een leuk object, maar had geen idee wat het was. Navraag bij het plaatselijk museum bood geen uitkomst. En daarna diende het als sierobject in huis. 
 
 
Zeldzaam
Totdat de eigenaar zijn bronzen vuist -via amateurarcheoloog Theo van Meurs- aan een redacteur van Vind liet zien. Op de redactie van het magazine, gericht op geschiedenis, archeologie, kunst en antiek, ontstond de nodige opwinding: ,,Het object is een laatmiddeleeuwse gerechtshand, het instrument van een gerechtsbeambte of -bode. Geplaatst op een staf gold zo'n gerechtshand als waardigheidsteken en machtssymbool; het werd door de overheid gebruikt als wapen of knots. De vuist is bijzonder zeldzaam."
 
Drie andere
Prof. dr. Jos Koldeweij, hoogleraar kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de Radboud Universiteit spreekt van een geweldige vondst: ,,Het gaat om een prachtig exemplaar. Een gerechtshand zoals er ook enkele zijn afgebeeld op vroeg-Nederlandse schilderijen. Dit exemplaar zal dateren uit de 15e of 16e eeuw. Er zijn slechts drie andere gerechtshanden uit de Nederlanden bekend, een van lood, een van tin en een van brons. Het loden exemplaar, waarvan de houten steel ook bewaard bleef, kwam eveneens als archeologische vondst in Hoorn tevoorschijn. Ook deze dateren uit de 15e en 16e eeuw." 
 
De eigenaar heeft zijn siervuist inmiddels aangemeld bij de archeologische dienst.
 
Onlangs werd er bij Westwoud ook al een bijzondere vondst gedaan. Hier werd een skelet van een jonge vrouw uit de Bronstijd gevonden.
 

Bronzen adelaar verrassende vondst bij opgravingen Nijmegen

$
0
0

NIJMEGEN - Een piepkleine bronzen adelaar die in een slang pikt. Het is van de verrassende vondsten van de archeologen bij opgravingen in de Weurtseweg in Nijmegen-West. 

 
Dit bronzen werkje van enkele millimeters groot symboliseert de Romeinse kracht. "Door dit te dragen laat je zien dat je je echt een Romein voelt", zegt archeoloog Harry van Enckevort. Hij is opgetogen over de vondst. "Dit vind je bijna nooit."
 
 
6 weken gegraven
 Ruim 6 weken hebben de archeologen in de Weurtseweg gegraven. Deze week sluiten ze de opgraving af.
 
Nieuwe stadsmuren
 Uit die opgravingen is de afgelopen weken gebleken dat er in de 3e eeuw nieuwe grachten en stadsmuren rond de stad zijn gelegd. Ze liggen circa 150 meter verder dan de reeds bekende grachten uit de 2e eeuw.
 
Grotere stad
 Volgens archeoloog Harry van Enckevort betekent dit dat de Romeinse stad Ulpia Noviomagus in Nijmegen-West groter was dan tot voor kort werd aangenomen. Het oppervlak van de Romeinse stad is zeker met een vijfde toegenomen, van 30 hectare richting 40 hectare, ontdekte Van Enckevort.
 
Meer lezen over alle Romeinse opgravingen in Nijmegen? Kijk dan op: dg.nl/romeins
 

Eindhovense amateur-archeoloog vindt kostbare oude munt bij eerste zoektocht

$
0
0

 EINDHOVEN - Eindhovenaar John Clemens heeft op zijn allereerste speurtocht met een net aangeschafte metaaldetector een gouden Keltische stater gevonden, een muntje van meer dan 2000 jaar oud. Er is meteen 1500 euro voor geboden.

 
Clemens wilde wat meer beweging hebben buiten zijn drukke kantoorbaan. Hardlopen vond hij maar niets en wandelen in je eentje is ook zo zinloos. 
 
Met de piepstok op pad
Via internet kwam hij in aanraking met amateur-archeologie en toen besloot hij een metaaldetector aan te schaffen.
 
Clemens begon zijn eerste zoektocht op een nog onaangeroerde boerenakker. Nog wat onwennig liep hij de eerste meters over de akker en al bij de eerste meters hoorde hij een piep. Het bleek een plat getrapt blikje, maar de piepstok werkte tenminste. 
 
Vrijwel gelijk bingo
Tien gaten, drie blikjes en zeven oude roestige spijkers verder volgde er weer een piepgeluid. Nu met een iets andere toon. Na wat wroeten en wegpoetsen van het zand was Clemens totaal overdonderd. "Ik keek nog wat rond maar er was niemand in de buurt die met mij dit moment kon delen. Ik had volgens mij een gouden munt gevonden!"
 
Na plaatsing van afbeeldingen van de vondst op Facebook bleek dat het ging om een gouden Keltische munt van voor onze jaartelling. Al snel kreeg hij een bod van 1500 euro, maar 'mijn eerste vondst is natuurlijk onbetaalbaar', zegt Clemens.
 
 
'Bijzondere vondst'
Stadsarcheoloog Nico Arts spreekt van een bijzondere vondst. Volgens hem is het 24 jaar geleden dat er in Eindhoven ook zo'n Keltische munt werd gevonden.
 
"Rondom die plek hebben we toen een Romeins grafveld ontdekt", aldus Arts. "Maar deze munt is gevonden in een vochtig, laaggelegen heidelandschap en dat begrijpen we niet. Bovendien is het bijna uniek dat je bij je eerste zoektocht zo'n ontdekking doet."

In de maand Augustus is de website een tijdje niet bereikbaar.

$
0
0

Augustus 2015 ga ik de website in zijn geheel vernieuwen. Naast de informatie die er nu op staat komen er enkele nieuwe rubrieken. Ook zal de website worden aangepast zodat je hem eventueel ook kunt volgen op diverse mobiele apparaten.

Ben je in het bezit van mooie afbeeldingen van bodemvondsten inclusief beschrijving (datering,  materiaal en afmetingen ) en wil je die op de nieuwe website terug zien of je hebt een vraag of idee stuur dan een email naar admin@metaaldetector-vondsten.nl 

Vriendelijke groet, Klaas van der Veen.

Viewing all 104 articles
Browse latest View live